Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

Ζήτημα ασφαλείας στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας (hot spot) ;


Ζήτημα ασφαλείας στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας;

Το περιοδικό Der Spiegel επικαλείται εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρ. Συμβουλίου, στο οποίο αναφέρεται ότι χώρες-μέλη αρνούνται να αποστείλουν υπαλλήλους σε ελληνικά κέντρα φιλοξενίας γιατί ανησυχούν για την ασφάλειά τους.

Σε άρθρο με τίτλο «Χώρες-μέλη της ΕΕ αρνούνται την αποστολή υπαλλήλων» το σημερινό φύλλο του περιοδικού Der Spiegel επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο χώρες-μέλη της ΕΕ δεν στέλνουν στην Ελλάδα ειδικούς σε ζητήματα χορήγησης ασύλου στα κέντρα φιλοξενίας γιατί ανησυχούν για την ασφάλειά τους. 
Στο έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του γερμανικού περιοδικού σημειώνεται ότι η κατάσταση ασφαλείας στους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, όπου ζουν 15.000 πρόσφυγες είναι «εξαιρετικά ασταθής», γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει «προβλήματα στους υπαλλήλους των χωρών-μελών, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».
Το έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαπιστώνει ότι οι χώρες-μέλη δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στην έκκληση αποστολής ειδικών στην Ελλάδα. 
Σε πολλές περιπτώσεις οι απεσταλμένοι στερούνται «απαραίτητων ικανοτήτων», ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν στην Ελλάδα «για σύντομο χρονικό διάστημα». 
Το γεγονός αυτό οδηγεί σε «απόγνωση και ταραχές στους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς», καταλήγει το εσωτερικό έγγραφο.
Χώρες-μέλη έχουν εκφράσει στην Κομισιόν ενστάσεις για την ασφάλεια
Σύμφωνα με πληροφορίες της DW σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έχει τεθεί μέχρι σήμερα ζήτημα ασφαλείας των ελληνικών κέντρων φιλοξενίας. Στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποστολή υπαλλήλων στην Ελλάδα υπάρχουν ωστόσο χώρες μέλη που απαντούν εκφράζοντας επιφυλάξεις για την κατάσταση ασφαλείας στα hot spot.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου