Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016

Τώρα τα λέει κι ο Μουζάλας: Φόβος τα νησιά να γίνουν «νήσος Έλις»Νέες αποκαλύψεις για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά εξαιτίας του προσφυγικού φέρνουν στο φως δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου κατά τη Deutsche Welle.
Το περιοδικό Spiegel επικαλούμενο κοινοτικό έγγραφο υποστήριξε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν θέλουν να στέλνουν ειδικούς στα ελληνικά νησιά, επειδή θεωρούν εκεί την κατάσταση επισφαλή.
Από την πλευρά της η Stuttgarter Nachrichten, εκτός από τα χιλιοειπωμένα για τα υπερπλήρη hotspot στα ελληνικά νησιά και τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο, στρέφει την προσοχή και στους ελληνικούς φόβους:
«Οι σύμβουλοι σε ζητήματα ασύλου, οι ελληνικές αρχές και οι κάτοικοι των νησιών είναι στο μεταξύ απελπισμένοι. Ό,τι και να κάνουμε είναι λάθος και μας γκρινιάζουν», λέει ένας υπάλληλος. «Όταν επαναπροωθούμε γρήγορα τους ανθρώπους στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. και Άγκυρας, μας λένε ότι δεν ελέγξαμε προσεκτικά την αίτηση ασύλου. Όταν η διαδικασία διαρκεί περισσότερο, μας λένε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης.»
«Ο Γιάννης Μουζάλας», αναφέρει η εφημερίδα, «προειδοποιεί ότι λόγω της κατάστασης στα νησιά η διάθεση των κατοίκων μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί. Μέχρι σήμερα οι Έλληνες υποδέχονταν θετικά τους πρόσφυγες. Σιγά-σιγά όμως ξυπνά ο φόβος μήπως τα νησιά μας γίνουν το Έλις Άιλαντ της ΕΕ», επισημαίνει ο υπουργός. Το Έλις Άιλαντ, μια νησίδα έξω από τη Νέα Υόρκη, ήταν για δεκαετίες το κέντρο υποδοχής των μεταναστών στις ΗΠΑ. Γι' αυτό και ο Έλληνας υπουργός επαναλαμβάνει κάθε τόσο ότι πρέπει επιτέλους να αρχίσει η κατανομή των προσφύγων και στα άλλα κράτη-μέλη, με ελάχιστη επιτυχία μέχρι σήμερα.
politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου