Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

«Θηλάστε οπωσδήποτε οπουδήποτε» είπε και το Βόρειο Αιγαίο

Δημόσιος θηλασμός Μυτιλήνη 2016
Photo: Κατέχος Νίκος

Το δικαίωμά τους στο δημόσιο θηλασμό διατράνωσαν δεκάδες μητέρες με τα μωρά τους χθες σε Μυτιλήνη, Χίο, Λήμνο και Ικαρία , συμμετέχοντας στον 7ο πανελλήνιο δημόσιο θηλασμό που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 53 πόλεις της χώρας.  Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στο μητρικό θηλασμό και η δράση αυτή καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ενημερώσει τις νέες και μέλλουσες μητέρες για τα τεράστια οφέλη για κείνες και το μωρό τους για τον μητρικό θηλασμό αλλά και να σπάσει τα ταμπού στη δημόσια εικόνα του.
Στη χώρα μας μέχρι πριν από το 2009 τα στοιχεία για τον αποκλειστικό  θηλασμό παιδιών στον 6ο μήνα ήταν απογοητευτικά. Ενώ το 41%  των μητέρων θήλαζαν το μωρό τους την πρώτη μέρα της ζωής του, στον έκτο μήνα το ποσοστό ήταν μόλις 0,9% τη στιγμή που π.χ στη Νορβηγία το ποσοστό αυτό έφτανε στο 80%. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, έξι μήνες είναι η προτεινόμενη περίοδος αποκλειστικού θηλασμού ενώ στη συνεχεία προτείνεται η συνέχιση του θηλασμού τουλάχιστον έως και την ολοκλήρωση του 2ου έτους της ζωής του βρέφους με σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφών.
Μετά από το 2011 σύμφωνα με νέα στοιχεία , λόγω της οικονομικής κρίσης αφού το βρεφικό έτοιμο γάλα είναι αρκετά κοστοβόρο , αλλά και μετά από προβολή των ωφελημάτων του μητρικού θηλασμού για το παιδί, τα στοιχεία είναι ικανοποιητικά και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σήμερα η χώρα μας έχει φτάσει στο 36% των παιδιών να θηλάζουν μέχρι και  τον 6ο μήνα.
Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι τεράστια για τη μητέρα , το δημόσιο σύστημα υγείας, την κοινωνία αλλά κυρίως για το ίδιο το παιδί αφού το μητρικό γάλα είναι μια υπερτροφή που το προφυλάσσει από σειρά ασθενειών , ενώ έχει αποδειχθεί ότι τα θηλάζοντα βρέφη έχουν καλύτερη ψυχοκινητική ανάπτυξη και υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και σαν ενήλικες.
Ωστόσο η εικόνα του δημόσιου θηλασμού αν και είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού , είναι ταμπού. Η μητέρα πολλές φορές εξαναγκάζεται στην απομόνωση για να θηλάσει το παιδί της ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων η νομοθεσία προβλέπει  τη δημιουργία  ειδικά διαμορφωμένων χώρων σε δημόσιους χώρους , που και πάλι όμως περιορίζουν και απομονώνουν τη μητέρα από το περιβάλλον της. Έτσι λοιπόν δεδομένου ότι μωρά που θηλάζουν  αποκλειστικά , το κάνουν συχνά και για αρκετή ώρα είναι αδύνατον να κλειστεί μια μαμά στο σπίτι. Αντίθετα είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού να θηλάζει «οπωσδήποτε οπουδήποτε».
Την αποενοχοποίηση  της εικόνας του δημόσιου θηλασμού είχε η χθεσινή εκδήλωση όπου μητέρες με τα παιδιά τους σε δημόσιους χώρους θήλασαν ταυτόχρονα καταγράφοντας μάλιστα τα μωράκια που θήλαζαν τη συγκεκριμένη στιγμή. Έτσι λοιπόν στη Μυτιλήνη θήλασαν 45,  στη Χίο 23, στην Ικαρία 12 και στη Λήμνο 14 βρέφη και παιδιά.
Ση Μυτιλήνη τη διοργάνωση της εκδήλωσης  είχε η  Ομάδα Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Λέσβου (https://www.facebook.com/groups/lesvoso.s.m.th), μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, μια ομάδα για την βοήθεια από μητέρα προς μητέρα πάντα πρόθυμη να μεταφέρει τη γνώση και την εμπειρία της σε νέες ή μέλλουσες μαμάδες.
era-aegean.gr
Δημόσιος θηλασμός Χίος 2016

Δημόσιος θηλασμός Ικαρία 2016

Δημόσιος θηλασμός Μύρινα 2016

Δημόσιος θηλασμός Μύρινα 2016

Δημόσιος θηλασμός Μυτιλήνη 2016 Photo: Κατέχος Νίκος
Δημόσιος θηλασμός Μυτιλήνη 2016 Photo: Κατέχος Νίκος

Δημόσιος θηλασμός Μυτιλήνη 2016 Photo: Κατέχος Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου