Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Σάμος: Εορτασμός ύψωσης της σημαίας της Σαμιακής Επαναστάσεως το 1821
Με την ευκαιρία του εορτασμού ύψωσης της σημαίας της Σαμιακής Επανάστασης, στο Καρλόβασι την Δε 8 Μαϊ 2017 λίγα λόγια για τις σημαίες της Σάμου και την Σαμιακή επανάσταση.
Η επανάσταση άρχισε στη Σάμο στις 18 Απριλίου 1821. και σε πανηγυρική τελετή, επίσημα, στις 8 Μαΐου 1821 στο Καρλόβασι. Η αρχηγία ανατέθηκε στον Λυκούργο Λογοθέτη. Η νήσος κινδύνευσε από τον Τουρκικό στόλο το 1821, 1824 και 1826, όπου και επιτυχώς τον αντιμετώπισε.
 Το 1830 η Σάμος έμεινε έξω των ορίων του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, αυτοί όμως συνέχισαν τον αγώνα τους για ελευθερία μέχρι το 1834 που επιβλήθηκε δια της βίας το καθεστώς της αυτόνομης ηγεμονίας. Η ηγεμονία ήταν δημιούργημα της πολιτικής των μεγάλων Δυνάμεων Γαλλίας, Αγγλίας και Ρωσίας στο χώρο της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Σάμος έγινε αυτόνομο κρατίδιο υποτελές στο σουλτάνο. Ο ηγεμόνας της ήταν χριστιανός, ανώτερος αξιωματούχος της Υψηλής Πύλης, διοριζόταν από τον σουλτάνο και έφερε τον τίτλο του πρίγκιπα Το καθεστώς της Ηγεμονίας διήρκεσε μέχρι το 1912, οπότε ύστερα από επανάσταση η Σάμος κήρυξε την ένωσή της με την Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 1912 υπό την ηγεσία του Θεμιστοκλή Σοφούλη η Σάμος επαναστάτησε και στις 11 Νοεμβρίου 1912 η εθνοσυνέλευση της Σάμου κήρυξε την ένωση με το ελεύθερο Ελληνικό βασίλειο.

 
Σημαία της Διοικήσεως της Σάμου κατά το πρώτο έτος της επανάστασης. Φέρει τον ιερό δεσμό με τις 16 στήλες.


Ναυτική σημαία της Σάμου κατά τα πρότυπα των σημαίων των νησιών. Το φίδι συμβολιζει τους Τούρκους (που τρώει τα αυγά του γένους) και ο αετός τους Έλληνες (που τρώει τη γλώσσα του φιδιού) Υψώθηκε στη θέση Πηγάδι του χωριού Βαθύ στις 17-4-1821

Σημαία του πριγκιπάτου της Σάμου (1834-1912).
users.sch.gr

Π  Ρ  Ο  Γ  Ρ  Α  Μ Μ  Α
Γενικός  Σημαιοστολισμός Δημοτικών Καταστημάτων, Δημοσίων Υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ & Ν.Π.Ι.Δ., Οργανισμών, Τραπεζών  και  Οικιών  από  08:00  πρωινής  ώρας  της  7ης  Μαΐου  μέχρι  της  δύσης  του  ηλίου  της  8ης  Μαΐου 
Φωταγώγηση  οδών, πλατειών  και  Δημοσίων  Καταστημάτων  τις  βραδινές  ώρες  της  7ης  και  8ης  Μαΐου 
Πανηγυρικός  διάκοσμος  οδών  και  πλατειών  με  την  μέριμνα  του  Δήμου.
Δ Ε Υ Τ Ε Ρ Α  8  ΜΑΪΟΥ  2017
Ώρα  10:45΄.  
Δοξολογία  στον  Ιερό  Ναό  Εισοδίων  της  Θεοτόκου  Μεσαίου  Καρλοβασίου.
Ώρα  11:00΄. 
Ύψωση  Σημαίας  Σαμιακής  Επανάστασης  στην  Πλατεία « 8ης  Μαΐου ».
Μνημόσυνο  των  ηρώων  της  Σαμιακής  Επανάστασης.
Κατάθεση  στεφάνων.
Εκφώνηση  πανηγυρικού  από  τον κ. Νικόλαο Πατρώνη, Αναπληρωτή Διευθυντή του
Δημοτικού Σχολείου Μεσαίου Καρλοβασίου.
Ώρα  11:30΄.  
Παρέλαση  αντιπροσωπειών  Σχολείων, Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού  και  Στρατιωτικού
Αγήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου