Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Σάμος: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου-Παλαιοντολογικό Μουσείο Μυτιληνιών Σάμου. Ίδρυμα Κωνσταντίνου και Μαρίας ΖημάληΤο Ίδρυμα Κωνσταντίνου και Μαρίας Ζημάλη συστήθηκε το 1992 με κύριο σκοπό τη δημιουργία σύγχρονου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Σάμο, καθώς και τη στέγαση και ανάληψη κάθε φροντίδας προς το μικρό παλαιοντολογικό μουσείο που υπήρχε στους Μυτιληνιούς της Σάμου από το 1967 με τη μορφή του κοινοτικού νομικού προσώπου.
Σκοποί του ιδρύματος είναι η υποστήριξη ερευνητικών εργασιών και η απονομή βραβείων προς νέους επιστήμονες που ασχολούνται με το χώρο της Φυσικής Ιστορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η διοργάνωση συνεδρίων και η διαφώτιση του κοινού επί της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος και ειδικά εκείνου των νησιών του Αιγαίου με τις ιδιαιτερότητές του.
Η στενή συνεργασία του Ιδρύματος με άλλα παρόμοια ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη προώθηση της έρευνας στο χώρο της Φυσικής Ιστορίας και του σκοπού της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Η σκέψη της πολιτιστικής θωράκισης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου υπήρξε επίσης σημαντικός λόγος για την ίδρυσή του.
Η νομική μορφή του Ιδρύματος είναι: Ιδρυμα Κοινωφελές μη κερδοσκοπικό, ιδιωτικού δικαίου. (ΦΕΚ 624/Τεύχος Β/22-10-92). Διοικείται απο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Το Μουσείο βρίσκεται στους της Σάμου, 12 χιλ. από την πρωτεύουσα Σάμο και 5 χιλ. από το Πυθαγόρειο. 
Ο πλήρης τίτλος του είναι ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ ΣΑΜΟΥ-ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΖΗΜΑΛΗ.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Μουσείου ολοκληρώθηκαν με χρηματοδότηση του Ιδρύματος και τα εγκαίνια έγιναν τον Αύγουστο του 1994.
Το κτίριο καλύπτει στεγασμένη έκταση 1600 τ.μ. σε τρία επίπεδα και περιλαμβάνει εργαστήρια, εκθετήριο, βιβλιοθήκη και γραφεία. Ο περιβάλλων χώρος του είναι 20 στρέμματα και διαμορφώνεται σε βοτανικό κήπο.

Εκθέματα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Διακρίνονται σε τρεις τομείς.
Α. Έρευνας και Περιβάλλοντος
Β. Εκθεσιακός
Γ. Εκπαίδευσης
Ο πρώτος τομέας έχει αναλάβει τις ανασκαφές στην περιοχή της Σάμου, όπου υπάρχουν παλαιοντολογικά ευρήματα, τη καταγραφή της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής του Αιγαίου και κάθε ενέργεια που αφορά το περιβάλλον και τη προστασία του. Για τη πραγματοποίηση των σκοπών αυτών το Μουσείο συνεργάζεται στενά με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Πάτρας.
Το Ίδρυμα έχει χρηματοδοτήσει παλαιοντολογικές ανασκαφές. Επίσης έχει υλοποιήσει το πρόγραμμα Leeder II, με σκοπό την αξιοποίηση και ανάδειξη της χλωρίδας και πανίδας της Σάμου.
Ο δεύτερος τομέας διαθέτει πέντε τμήματα (Παλαιοντολογικό, Ορυκτών και Πετρωμάτων, Θαλάσσιας ζωής, Βοτάνων και Ζωολογικό), τα οποία υποστηρίζονται από τα αντίστοιχα εργαστήρια.
Οι συλλογές του Μουσείου εμπλουτίζονται συνεχώς και παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη πολύ νέο διαθέτει μεγάλο αριθμό παλαιοντολογικών ευρημάτων, 300 είδη ορυκτών και πετρωμάτων350 είδη οστράκων και ψαριών40 είδη πτηνών30 είδη ζώωνερπετά και αμφίβια της Σάμου και 3000 περίπου βότανα της ελληνικής χλωρίδας σε μορφή Herbarium.
Το Μουσείο διαθέτει βιβλιοθήκηαίθουσα διαλέξεων 100 ατόμων με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα, κυλικείο και ξενώνα.
Το Μουσείο δέχεται κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες επισκεπτών. Η είσοδος είναι ελεύθερη για τα παιδιά, τα σχολεία και ορισμένες άλλες ομαδικές επισκέψεις. Για τους άλλους επισκέπτες το αντίτιμο του εισιτηρίου είναι πολύ μικρό, σχεδόν συμβολικό και αντιπροσωπεύει ένα χαμηλό έσοδο του Μουσείου.
Ο ανδριάντας του αρχαίου Σάμιου μαθηματικού Αρίσταρχου (310-230 π.Χ.), έργο του γλύπτη Δημήτρη Χριστογιάννη, δεσπόζει στην είσοδο του Μουσείου. Ο Αρίσταρχος με τη θεωρία του για το ηλιοκεντρικό σύστημα, υπήρξε ο πρώτος από τους αρχαίους σοφούς Σαμίους που ασχολήθηκε με τη φυσική Ιστορία και το Περιβάλλον.
"Αρίσταρχος ο Σάμιος υποτίθεται γαρ τα μεν απλανέα των άστρων και τον Αλιον μένειν ακίνητον, ταν δε Γαν περιφέρεσθαι περί τον Αλιον κατά κύκλου περιφέρειαν, ος έστιν εν μέσω τω δρόμω κείμενος" - Αρχιμήδης.
Ιστορική και Εθνογραφική Συλλογή
Το Ίδρυμα διαθέτει μια σημαντική συλλογή ιστορικού και εθνογραφικού περιεχομένου, η οποία αποτελεί καρπό πολλών χρόνων και μεγάλης προσπάθειας. Αποτελείται από κοστούμια του 19ου αιώνα κυρίως από τη Σάμο και άλλα νησιά, σπάνια έγγραφα, χρηστικά αντικείμενα, γκραβούρες κ.α. Μερικά από τα παραπάνω εκτίθενται σήμερα προσωρινά σε αίθουσες του Μουσείου, μέχρι να τοποθετηθούν στο κατάλληλο κτίριο τον κατάλληλο χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου