Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Σάμος: Η … διένεξη οδήγησε στην άρνηση - Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου


Image result for νοσοκομειο σαμου

«Κάλιο αργά παρά ποτέ» λέει ο θυμόσοφος λαός και φαίνεται ότι έχει απόλυτο δίκιο.  Αφού πέρασαν αρκετές ημέρες με πληροφορίες που έβγαιναν με το σταγονόμετρο ξαφνικά οι ανακοινώσεις του Ιατρικού συλλόγου Σάμου αλλά και η σημερινή του νοσοκομείου έρχεται να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση της άρνησης των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Σάμου να συμμετέχουν σε επεμβάσεις εθελούσιας διακοπής κύησης . Φαίνεται ξεκάθαρα ότι προήλθε από μία διένεξη που υπήρξε  μεταξύ του αναισθησιολογικού αλλά και του μαιευτικού τμήματος και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο . «Το θέμα εξετάσθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση, που ενστερνίσθηκε η διοίκηση» όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Νοσοκομείου Σάμου .  Δηλαδή όλα έγιναν για μια διένεξη που κανείς δεν γνωρίζει που μπορεί να καταλήξει .Η επιβεβαίωση του δικού μας ρεπορτάζ είναι αυτονόητη όμως το σίγουρο είναι ότι την πληρώνει ο πολίτης που χρειάζεται τις υπηρεσίες του μοναδικού δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος στο νησί και δεν τις έχει λόγω κάποιων διενέξεων που προκύπτουν για τον οποιοδήποτε λόγω .  Ακόμη η ανακοίνωση της διοίκησης υπαινίσσεσαι το αντίθετο από  αυτό που γράφει ο ιατρικός σύλλογος Σάμου για το «ότι  οι αναισθησιολόγοι και μετά  από την άρνηση τους έχουν πάρει μέρος σε επεμβάσεις εθελούσιας διακοπής κύησης επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία». Αναφέρει  η διοίκηση «ότι η  τελευταία επέμβαση εθελούσιας διακοπής κύησης έγινε στις 19-04-2017 και ζητά  «εάν ο Ι.Σ.Σ. έχει στοιχεία για επεμβάσεις μετά από αυτή την ημερομηνία, παρακαλείται να τα καταθέσει αμελητί στην εισαγγελία». Πάντως επειδή δεν είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς το δίκιο και το άδικο της κάθε πλευράς είναι αυτονόητο ότι τέτοια περιστατικά αμαυρώνουν την φήμη του νοσοκομείου και θα πρέπει να προβληματίσουν τους πάντες . Η επίλυση τέλος ενός τέτοιου σοβαρού ζητήματος δεν επιτυγχάνεται  με διαρροές στον τύπο ,ούτε εμπλέκοντας πολιτικές επιλογές του καθενός . επιλύονται με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα .
«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΜΟΥ
Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, για το πρόβλημα που έχει προκύψει, μετά την άρνηση των αναισθησιολόγων να συμμετέχουν σε επεμβάσεις εθελούσιας διακοπής κύησης. Ενώ δεν ξοδεύει ούτε μια λέξη για να τοποθετηθεί στο σοβαρό κοινωνικό θέμα που απασχολεί το πανελλήνιο, ενώ δεν διατυπώνει την παραμικρή πρόταση για την αντιμετώπισή του, περιορίζεται σε μια ακραία συντεχνιακή απόπειρα υπεράσπισης των αναισθησιολόγων και μετάθεσης των ευθυνών στη διοίκηση του Νοσοκομείου. Αυτή η αβάσιμη, άδικη και συκοφαντική τοποθέτηση, μας αναγκάζει να παραθέσουμε αναλυτικά τα γεγονότα.
Αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ι. Σ. Σ.: «Διαπιστώθηκε από τα μέχρι στιγμής συγκεντρωθέντα στοιχεία, ότι από τον Φεβρουάριο αποκαλύφτηκαν προβλήματα συνεργασίας μεταξύ του αναισθησιολογικού και γυναικολογικού τμήματος του Γ. Ν. Σάμου. Προβλήματα που προϋπήρχαν και είχαν καταγγελθεί από τη διευθύντρια του αναισθησιολογικού  τμήματος από τον Ιούνιο του 2016 και γνώριζαν χωρίς να επιλύουν ως όφειλαν τόσο η διεύθυνση της ιατρικής υπηρεσίας, όσο και ο διοικητής του νοσοκομείου»
Όντως, τον Ιούνιο του 2016, υπήρξε μια αναφορά της δ/ντριας του αναισθησιολογικού τμήματος για ένα έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ της ιδίας και του δ/ντή του μαιευτικού – γυναικολογικού τμήματος. Το θέμα εξετάσθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση, που ενστερνίσθηκε η διοίκηση. Το εν λόγω επεισόδιο δεν είχε την παραμικρή σχέση με το επίμαχο θέμα. Στην προηγούμενη ανακοίνωση  άλλωστε ο Ι. Σ. Σ ομολογεί ότι το πρόβλημα αποκαλύφτηκε τον Φεβρουάριο.
Τον Φεβρουάριο λοιπόν,  ζητήθηκε από όλους τους  εμπλεκόμενους ιατρούς ( ΑΠ:1622/15-02-2017 ) να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν ( ΑΠ: 1757/17-02-2017, 2260/01-03-2017, 2437/06-03-2017, 2514/07-03-2017, 2675/10-03-2017 ) διαπιστώθηκε, ότι οι αναισθησιολόγοι αρνούνταν να συμμετέχουν σε επεμβάσεις εθελούσιας διακοπής κύησης, εκτός εάν υπήρχαν σοβαροί ιατρικοί ή κοινωνικοί λόγοι. Αν και η μόνη προϋπόθεση που ορίζει ο νόμος είναι η συναίνεση της εγκύου, η διεύθυνση της ιατρικής υπηρεσίας αποδέχτηκε τους όρους των αναιθησιολόγων και συνέστησε την παραπομπή στην κοινωνική υπηρεσία, για να παρέχεται συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υπστήριξη και ταυτόχρονα να αποφορτίζεται το δίπολο αναισθησιολόγοι / γυναικολόγοι ( ΑΠ: 2896/17-03-2017 ). Ενώ ουδεμία αντίρηση γραπτή ή προφορική εκφράσθηκε, οι αναισθησιολόγοι  κατέθεσαν τη με ΑΠ: 4226/19-04-17 κοινή δήλωση τους,  με την οποία αρνούνται να συμμετέχουν σε επεμβάσεις διακοπής εγκυμοσύνης, εκτός εάν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία της εγκύου.
Από τα γεγονότα και τα επίσημα έγγραφα, προκύπτει αβίαστα, ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου, όχι μόνο προσπάθησε να επιλύσει το πρόβλημα, αλλά επέδειξε ιδιαίτερα διαλλακτική στάση προκειμένου να ομολοποιηθεί η κατάσταση.
Επί της ουσίας ο Ι. Σ. Σ, στη σπουδή του να υπερασπιστεί τις αναισθησιολόγους, τις εκθέτει ανεπανόρθωτα, υιοθετώντας τη θέση ότι δεν έχουν προβλημα με την ηθική και τη συνείδησή τους, αλλά με τη συνεργασία τους με τους γυναικολόγους,  δηλαδή ότι ψευδώς και προσχηματικά επικαλούνται λόγους ηθικής και συνείδησης.
Η διοίκηση του Νοσκομείου δεν μπορεί και δεν επιθυμεί να κάνει δίκη προθέσεων. Οφείλει να λειτουργεί με ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Στην προκειμένη δε  περίπτωση θα θέσει  σε εφαρμογή  εναλλακτική λύση, ώστε οι γυναίκες του νησιού να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο δικαίωμα, που τους παρέχει ο νόμος, με σεβασμό της προσωπικότητας και προστασία της υγείας τους.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ«ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»
Υ.Γ.: Η τελευταία επέμβαση εθελούσιας διακοπής κύησης έγινε στις 19-04-2017. Εάν ο Ι.Σ.Σ. έχει στοιχεία για επεμβάσεις μετά από αυτή την ημερομηνία, παρακαλείται να τα καταθέσει αμελητί στην εισαγγελία».
era-aegean.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου