Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

8 ημέρες εναλλακτικές διακοπές σε Ικαρία και Φούρνους από την Εναλλακτική Δράση


Φωτογραφία του χρήστη Εναλλακτική Δράση - Επιτροπή Κέντρου.

Σε συνεργασία με φορείς και απλούς ανθρώπους από την Ικαρία, η Εναλλακτική Δράση, ετοίμασε για τους φίλους και τις φίλες της ένα πραγματικά ξεχωριστό οκταήμερο πρόγραμμα εναλλακτικών διακοπών από τις 24 έως τις 31 Ιουλίου.
Στο πρόγραμμα, όπως θα διαπιστώσετε καθώς το διαβάζετε περιλαμβάνεται με πολύμορφες εκδηλώσεις και δράσεις, όλος ο πλούτος, ιστορικός, φυσιολατρικός και λαογραφικός της Ικαρίας.
Κυρίως όμως περιλαμβάνεται η ανθρώπινη επαφή με τους Ικαριώτες, η φιλόξενη διάθεση τους και οι καλές σχέσεις που έχει η Εναλλακτική Δράση με το νησί.
Αξίζει λοιπόν να διαβάσετε με προσοχή το πρόγραμμα.
Η γραμματεία της Εναλλακτικής Δράσης.
Αναλυτικό πρόγραμμα
Δευτέρα 24 Ιουλίου
7πμ Συνάντηση στο λιμάνι του Πειραιά, στην πύλη Ε7, μπροστά στο πλοίο Μύκονος, για την παραλαβή των εισιτηρίων. Με την παραλαβή των εισιτηρίων θα γίνεται και η εξόφληση του συνολικού ποσού της εκδρομής.
7.30πμ Το πλοίο αναχωρεί για Εύδηλο
1.30μμ Με πούλμαν από τον Εύδηλο, θα φθάσουμε στο Γιαλισκάρι και θα τοκτοποιηθούμε στις πανσιόν Μarinos Studio και Venetia. Τα δωμάτια διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό κουζίνας και ψυγείο. Μετά από την τακτοποίηση θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για μπάνιο και φαγητό.
8μμ Εκδήλωση για πρώτη γνωριμία με το νησί. Η Εταιρία Ικαριακών Μελετών θα παρουσιάσει με εικόνες και λόγο το πρόγραμμα “Άνθρωπος και χώρος στην Ικαρία”. Μετά από την εκδήλωση παρέα με τις φίλες και τους φίλους Ικαριώτες θα έχουμε την ευκαιρία για ποτάκι και χαλαρή συζήτηση.
Φωτογραφία του χρήστη Εναλλακτική Δράση - Επιτροπή Κέντρου.Τρίτη 25 Ιουλίου
7.30πμ Αναχώρηση με πούλμαν για Μαυράτο. Από εδώ θα έχουμε πεζοπορία με εθελοντική προσφορά. Η πεζοπορία στην πλαγιά του βουνού Αθέρα, θα διαρκέσει 3.30-4 ώρες, είναι εύκολη και θα έχουμε υπέροχη θέα στο Αιγαίο μέχρι τους Φούρνους, την Πάτμο και τους Αρκιούς. Θα καταλήξουμε στο Καραβόσταμο για μπάνιο και φαγητό, αφού περάσουμε και ξεναγηθούμε στο Καψαλινό Κάστρο, ένα κάστρο που στέκει εδώ από τη νεολιθική εποχή. Η πεζοπορία θα γίνει με την Εταιρία Ικαριακών Μελετών και οι φίλοι της Εναλλακτικής Δράσης μαζί με τους Ικαριώτες θα τοποθετήσουμε σε διάφορα σημεία της διαδρομής πινακίδες με “Δελφικά παραγγέλματα”, βοηθώντας στην υλοποίηση ενός προγράμματος, που υλοποιεί ο επιστημονικός φορέας.
130μμ -6.30μμ Χρόνος ελεύθερος για μπάνιο, φαγητό και περιήγηση στο Καραβόσταμο, το παλιό αγκυροβόλιο των πλοίων.
7μμ Θα παρακολουθήσουμε και θα συμμετέχουμε σε άρμεγμα στη στάνη του Ευθύμη, όπου θα δοκιμάσουμε τυροκομικά.
9μμ Θα συμμετέχουμε με φίλες και φίλους από το Καραβόσταμο στο παραδοσιακό τοπικό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.
ΥΓ Όσοι/ες δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στην πεζοπορία μπορούν να πάρουν μέρος μόνο στο απογευματινό πρόγραμμα. Θα τους συστήναμε όμως να μη την χάσουν γιατί είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
Φωτογραφία του χρήστη Εναλλακτική Δράση - Επιτροπή Κέντρου.Τετάρτη 26 Ιουλίου
7πμ Αναχώρηση με πούλμαν για Άγιο Κήρυκο, το κυρίως λιμάνι του νησιού. Από εκεί θα κατευθυνθούμε πρώτα στο ακρωτήριο της Αρχαίας Δρακάνου με τον ομώνυμο Πύργο, μνημεία της ελληνιστικής περιόδου. Από εδώ θα πεζοπορήσουμε για 20 λεπτά για να φθάσουμε στο ανατολικότερο άκρο του νησιού που είναι ο φάρος.
Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε θερμομεταλλικές πηγές και την Ακρόπολη στα Θέρμα, όπου υπάρχουν ιαματικά λουτρά και λουτρικές εγκαταστάσεις από την αρχαιότητα.
 Περίπου στις 12 το μεσημέρι θα φθάσουμε στον Άγιο Κήρυκο. Αφού γίνει η επίσκεψη και η ξενάγηση στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στο αρχαιολογικό Μουσείο θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στα λιθόστρωτα δρομάκια, με αρκετά νεοκλασικά κτίρια, όπως είναι το Γυμνάσιο, στις παλιές γειτονιές της πόλης κτισμένες, περίπου το 1750μ.Χ.
3μμ Θα αναχωρήσουμε με το πούλμαν για το Γιαλισκάρι.
4.30μμ-9μμ Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο και ξεκούραση.
9μμ Θα αναχωρήσουμε για το Καραβόσταμο, όπου ο Σύλλογος Τριτέκνων Σάμου-Ικαρίας, σε μια ικαριώτικη βραδιά φιλοξενίας, θα μας προσφέρει τοπικούς μεζέδες και ποτά, ενώ μέλη του συλλόγου θα διδάξουν ικαριώτικο χορό.
Πέμπτη 27 Ιουλίου
8πμ Αναχώρηση με πούλμαν για επίσκεψη στο εκπληκτικό δάσος του Ράντη με την πολύ μεγάλη οικολογική σημασία, γιατί είναι το μεγαλύτερο δάσος αριάς (σπάνιο είδος βελανιδιάς) στην Ελλάδα. Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ΄και να ξεναγηθούμε στο κάστρο της Νικαριάς στα Κοσοίκια, που κατασκευάσθηκε το 10οαι. μ.Χ. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε δύο εξαιρετικά βυζαντινά μνημεία, τη μονή Μουντέ και τη Μονή Θεκοκτίστης. Μετά από την ξενάγηση θα κάνουμε προαιρετική πεζοπορία 1 ώρας από τη μονή Μουντέ μέχρι τη μονή Θεοκτίστης.
11πμ Θα συμμετέχουμε στο μοναδικό ολοήμερο παραδοσιακό πανηγύρι της Ικαρίας, που είναι το πανηγύρι στον Άγιο Παντελεήμονα στο χωριό Φίδος, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να χορέψουμε με τους φίλους από το χωριό και να κάνουμε πρακτική σε αυτά που μάθαμε το προηγούμενο βράδι στον ικαριώτικο. Μπάνιο μπορούμε να κάνουμε στην παραλία Αυλάκι που είναι κοντά.
Ανάλογα με τη διάθεση και το κέφι θα κανονίσουμε την ώρα της επιστροφής στο Γιαλισκάρι, που είναι πολύ κοντά.
Παρασκευή 28 Ιουλίου
7.30πμ Αναχώρηση με πούλμαν για Καραβόσταμο. Εδώ θα μας περιμένει η φίλη αγρότισσα Λαμπρινή και θα πάμε μαζί της στο μποστάνι της, για να μαζέψουμε διάφορα λαχανικά. Κατόπιν θα μας δείξει τον τρόπο που μαγειρεύεται το παραδοσιακό ικαριώτικο φαγητό σοφικό. Θα βοηθήσουμε όλοι στην προετοιμασία του και στο ψήσιμο σε ξυλόφουρνο. Μέχρι να ψηθεί το φαγητό θα απολαύσουμε το μπάνιο στην παραλία του Άρη και μετά όλοι μαζί θα φάμε στο μαγερειό της Λαμπρινής, το σοφικό που μαγειρέψαμε και ό τι άλλο ικαριώτικο θέλουμε. Η Λαμπρινή θα μας μιλήσει για την ικαριώτικη κουζίνα και θα μας δώσει παραδοσιακές συνταγές.
Μετά από το φαγητό θα επισκεφθούμε τον Εύδηλο, το δεύτερο λιμάνι του νησιού, που ήταν παλιά πρωτεύουσα. Θα περιηγηθούμε στα λιθόστρωτα δρομάκια, που μαζί με τα νεοκλασικά και τα παραδοσιακά σπίτια σχηματίζουν ένα γοητευτικό αρχιτεκτονικό σύνολο. Στη συνέχεια θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα και καφέ και στις 7 το απογευματάκι θα επιστρέψουμε στο Γιαλισκάρι.
Σάββατο 29 Ιουλίου
9πμ Αναχώρηση με πούλμαν για το περίφημο χωριό Χριστός Ραχών. Είναι ένα ιδιαίτερο χωριό μέσα σε πυκνό πευκοδάσος στις πλαγιές του βουνού Φύτρο, στην καρδιά της Ικαρίας. Από την λιθόστρωτη παραδοσιακού χαρακτήρα πλατεία του, με πολλά καφέ και μπαρ γύρω-γύρω, θα αγναντέψουμε όλο το νησί και το πέλαγος. Η περιοχή είναι γνωστή για το περίφημο μπρούσκο κρασί της, για το οποίο φημίζεται όλη η Ικαρία. Στην περιήγησή μας λοιπόν θα επισκεφθούμε και οινοποιείο για να ενημερωθούμε σχετικά.
Στη διάρκεια της διαμονής μας στις Ράχες θα έχουμε τη δυνατότητα για ευχάριστη πεζοπορία, στο φαράγγι της Χάλαρης, το μεγαλύτερο ποτάμι της Ικαρίας, για να δούμε τον καταρράκτη Ραξούνια, πολύ κοντά στο χωριό, ή και ακόμα λίγο πιο μακριά για να δούμε την τεχνητή λίμνη της Χάλαρης.
2μμ Θα επιστρέψουμε στο Γιαλισκάρι.
2μμ-6μμ Ελεύθερος χρόνος.
6μμ Θα επισκεφθούμε τα μελίσσια το μελισσοκομείο του Αντώνη, για ενημέρωση σχετικά με όλες τις φάσεις παραγωγής του μελιού.
7μμ Θα αναχωρήσουμε για τον διάσημο Να. Εδώ θα έχουμε ξενάγηση στο ναό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, 6οςαι. π.Χ, ενώ θα επισκεφθούμε την πασίγνωστη παραλία του Να, στον ορμίσκο, που καταλήγει ο ποταμός της Χάλαρης. Θα πιούμε ποτό σε ένα από τα καφέ ή τα μπαρ απολαμβάνοντας το δειλινό και γύρω στις 10 θα επιστρέψουμε στο Γιαλισκάρι.
Κυριακή 30 Ιουλίου
7.30πμ Αναχώρηση με πούλμαν για Άγιο Κήρυκο Μονοήμερη εκδρομή στους Φούρνους με το πλοίο της γραμμής.
Η επίσκεψη στους Φούρνους (το γνωστό Κορσεών, νησί των πειρατών), έχει τη δική της μοναδική ομορφιά. Θα περπατήσουμε στη Χώρα, που παραμένει αναλλοίωτη, με τα μικρά γραφικά δρομάκια, διακοσμημένα με αρχαίες σαρκοφάγους και τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια. Στη βόλτα μας έχοντας φόντο τα πολύχρωμα βαρκάκια μπορούμε να ανηφορήσουμε προς την κεντρική πλατεία, όπου δίπλα και κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια βρίσκονται τα παλιά καφενεδάκια του νησιού.
Λίγο έξω από τους Φούρνους σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου βρίσκεται το Καμπί, ένας οικισμός κτισμένος αμφιθεατρικά, που θα επισκεφθούμε. Την “είσοδος” του διακοσμούν τρεις μύλοι, που θα συναντήσουμε ανεβαίνοντας το δρόμο, που οδηγεί προς τη Χρυσομηλιά. Το Καμπί διαθέτει μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, όπου μπορούμε να κολυμπήσουμε και να φάμε στις γραφικές ψαροταβέρνες. Μία άλλη επίσης όμορφη παραλία είναι η Ψιλή Άμμος δίπλα στη Χώρα.
Το βραδάκι θα επιστρέψουμε στην Ικαρία.
Δευτέρα 31 Ιουλίου
Ελεύθερη ημέρα για μπάνιο φαγητό και αγορά τοπικών προϊόντων για ενίσχυση των παραγωγών του νησιού.
4μμ Αναχώρηση με πούλμαν για Εύδηλο.
5μμ Το πλοίο ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής για Πειραιά.
11μμ Άφιξη στον Πειραιά.
Ένα πραγματικά ξεχωριστό ταξίδι έφθασε στο τέλος του!
ΥΓ Οι πεζοπορίες θα γίνονται με τη στήριξη φορέων και έμπειρων οδηγών βουνού.
Αρχηγός θα είναι ο ιστορικός Μάκης Σταύρου.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μόνο τηλεφωνικά το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 7 Ιουλίου:
Χρυσούλα Λεύκου 6976562793 – 2108069363
από 10πμ-3μμ και από 7-10μμ
Ευχόμαστε σε όλες και όλους καλές διακοπές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου