Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Σάμος: Ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης παρουσίασε τέσσερα βασικά σημεία για την επίλυση του μεταναστευτικού
Στα όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή και  στο  πόσο  αυτά σχετίζονται με το μεταναστευτικό πρόβλημα αναφέρθηκε ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης  στην ομιλία του που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου. Ο κ. Μάζης βρέθηκε στο νησί προσκεκλημένος της Ομάδας  SOS .
Για το μεταναστευτικό ανέφερε ότι η επίλυσή του εξαρτάται από τέσσερα βασικά σημεία :
Πρώτον,  από το πότε θα λήξει ο πόλεμος στην Συρία, δεύτερο κρίσιμο σημείο  που θα προκαλέσει η λήξη του πολέμου είναι η δημιουργία του κουρδικού κράτους, τρίτον οι επιπτώσεις της δημιουργίας του Κουρδικού κράτους και τέταρτον  η στάση της οργανωμένης Ευρώπης απέναντι σε αυτές τις  εξελίξεις.
«Οι Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται στην Τουρκία από το 2012  αλλά η Τουρκία επιλέγει πότε θα χρησιμοποιήσει τα μεταναστευτικά ρεύματα για να πιέσει την Ευρώπη. Απειλεί ότι θα ανοίξει τις στρόφιγγες παραδεχόμενη  με αυτό τον τρόπο ότι υπάρχει κύκλωμα διακίνησης μεταναστών  χωρίς όμως η Ευρώπη να  αντιδρά» τόνισε ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία και τη στάση του Ερντογάν ο κ. Μάζης δήλωσε χαρακτηριστικά   « Ο θεός να μου κόβει μέρες και να του δίνει χρόνια. Αν δεν υπήρχε ο κ Ερντογάν θα έπρεπε να εφεύρουμε έναν. Και θα αναρωτιέστε γιατί το λέω αυτό.  Γιατί η σκληρή στάση του απέναντι στη Δύση και η εξαιρετικά ασταθής συμμαχική του συμπεριφορά δημιουργεί εκείνο το  κατάλληλο κλίμα  που μετατρέπει την Ελλάδα ως το μόνο αξιόπιστο σύμμαχο της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δύση δεν μπορεί εύκολα να το δεχτεί αυτό αλλά μακροπρόθεσμα θα το κάνει».
Τέλος  ο κ. Μάζης δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο από την Γερμανία μέχρι τις εκλογές να μείνουν κλειστά  τα σύνορα της Ευρώπης  ενώ από την άλλη δηλώνει ότι χρειάζεται 700.000 μετανάστες για τα εργοστάσια, τις μονάδες υγείας  κ.α ως εργατικά χέρια ενώ θα μπορούσε είπε αν ήθελε η Γερμανία  να τους ζητήσει κατευθείαν από την Τουρκία που έχει 3 εκ. στη χώρα της.
era-aegean.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου