Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

Κως: Μάχη με το χρόνο για να κλείσουν οι πληγές στην Κω - Στο λιμάνι το μεγάλο πρόβλημαΣε αυτοκίνητα, σκηνές ακόμα και υπνόσακους πέρασαν τη νύχτα πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες στην Κω υπό το φόβο νέου σεισμού.

Το επιβατικό λιμάνι της Κω και ο προβλήτας Σένγκεν έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ έχουν σημειωθεί καθιζήσεις σε πολλά σημεία και έντονες ρηγματώσεις σχεδόν σε όλη την επιφάνεια της χερσαίας λιμενικής ζώνης.

Το κτίριο του ελέγχου διαβατηρίων και του τελωνειακού ελέγχου χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα, μετά την πρώτη αυτοψία.

Μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών στο κεντρικό λιμάνι της Κω, τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία Blue Star Paros, Blue Star 2 και Superfast XII θα προσεγγίζουν στο λιμάνι της Κέφαλου, στο δυτικό τμήμα του νησιού. Λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα εξυπηρετούν τη μετάβαση των επιβατών μεταξύ των λιμανιών Κω και Κέφαλου.

Εντός της ημέρας θα γίνει η καθοριστική επιθεώρηση στο λιμάνι από τους ειδικούς λιμενολόγους - μηχανικούς και τους καθηγητές του Πολυτεχνείου αλλά και τους ιδιώτες επιστήμονες που μετέβησαν στο νησί ενώ παράλληλα θα γίνουν και υποβρύχιες λήψεις από δύτες για να υπάρχει σαφής εικόνα της ζημιάς. 

Ο σεισμός άφησε πίσω του δύο νεκρούς, έναν 22χρονο υπήκοο Σουηδίας και έναν 39χρονο υπήκοο Τουρκίας.

Συνολικά 90 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, στα 75 παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Οι υπόλοιποι 15 παραμένουν για νοσηλεία, ενώ σοβαρά τραυματισμένα είναι τέσσερα άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν με C-130 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα σε πολλά σημεία του σώματός του νοσηλεύεται αλλοδαπός υπήκοος Σουηδίας 21 ετών.

Ένας Νορβηγός υπήκοος 23 ετών νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική έχοντας μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του αριστερού του ποδιού στην περιοχή της κνήμης, ενώ υποβλήθηκε και σε ακρωτηριασμό και στο κάτω άκρο και του δεξιού του ποδιού.

Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Έλληνας 37 ετών με κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και στην ορθοπεδική κλινική μια Ελληνίδα 28 ετών με κατάγματα στα κάτω άκρα ενώ η ίδια υποβλήθηκε και σε θωρακοχειρουργική εξέταση.

Όλοι οι τραυματίες βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ όπως δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΔΥΠΕ Ελένη Γιακουμάκη σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρισκόταν από το πρωί το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων του Ηρακλείου.
Newsroom ΔΟΛ

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου