Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

Σάμος: Ο εορτασμός της Ναυμαχίας της Μυκάλης και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πυθαγόρειο (video)

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε και φέτος η 193η επέτειος της Ναυμαχίας της Μυκάλης με τις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στο Πυθαγόρειο της Σάμου.
Το βράδυ του Σαββάτου 5 Αυγ 2017 τελέστηκε ο εσπερινός  στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χοροστατούντος του 
Σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσεβίου με προσκεκλημένο τον Μητροπολίτη  Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο.
 Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος  στο λιμάνι του Πυθαγορείου,  με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του «ΒΑΘΥΛΛΟΥ- Αντώνη Γεροχριστοδούλου» και της φιλαρμονικής της 79 ΑΔΤΕ.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Μυκάλης και το κάψιμο της τουρκικής ναυαρχίδας, το οποίο έδωσε το έναυσμα για την κορύφωση των εκδηλώσεων.
Το κλείσιμο της βραδιάς πραγματοποιήθηκε με την ρίψη μίας σειράς πρωτότυπων βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων με μεγάλη διάρκεια, προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα εντυπωσιάζοντας τους χιλιάδες επισκέπτες που βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν τη μεγάλη γιορτή του νησιού.
Το πρωί της Κυριακής 6 Αυγ 2017 τελέσθηκε δοξολογία και εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Λυκούργου Λογοθέτη, αρχηγού της Ελληνικής επανάστασης, ενώ ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του νησιού. Στις διήμερες εκδηλώσεις παρευρέθηκε και ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς. 
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην Πλατεία Ειρήνης όπου ο Δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας ενώ χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου ''Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ''  χόρεψε χορούς από την Σάμο και την Ικαρία με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. 
Οι διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις  θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής 6 Αυγ 2017 στις 20:30  με το χορευτικό ''Αντάμωμα'' είκοσι χορευτικών συλλόγων της Σάμου με την συμμετοχή και του χορευτικού συλλόγου της Ιερής Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού '' Η Δημητριάς'', στον κεντρικό δρόμο του Πυθαγορείου, που διοργανώνει η Μητρόπολη Σάμου  σε συνεργασία με το Δήμο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου