Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018

Στη Βουλή η τροπολογία για τον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία

Image result for φορος διαμονης ξενοδοχεια
Κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών η τροπολογία για τον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία.

Στην τροπολογία ορίζεται ότι ο φόρος διαμονής επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα. Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, 1-2 αστέρων, ο φόρος είναι 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση, για 3 αστέρια ανεβαίνει σε 1,5 ευρώ, για 4 αστέρια σε 3 ευρώ και για 5 αστέρια σε 4 ευρώ. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα, ο φόρος διαμονής είναι ενιαίος στα 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση.

Ο φόρος διαμονής βαρύνει τον διαμένοντα στο κατάλυμα, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό.

Για την είσπραξη του φόρου διαμονής, οι επιχειρήσεις εκδίδουν ειδικά στοιχεία-αποδείξεις είσπραξης, τα οποία δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Η απόδοση του φόρου γίνεται από την επιχείρηση στη Φορολογική Διοίκηση, με μηνιαίες δηλώσεις, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα.

Σημειώνεται, ότι ο φόρος διαμονής ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Στην τροπολογία διευκρινίζεται, ότι θα εκδοθεί απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, με την οποία θα ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης.

Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Αγορές Χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις» και πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου