Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018

Υπηρεσία Ασύλου: ''Μόνο το 16% των αιτούντων άσυλο μπορεί να επιστραφεί στην Τουρκία '' δήλωσε η Μαρία Σταυροπούλου πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Υπηρεσίας ασύλου

Μόνο το 16% των αιτούντων άσυλο που πραγματοποίησαν το ταξίδι στην Ελλάδα μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, δήλωσε στην Καθημερινή η Μαρία Σταυροπούλου, πρώην επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου.
"Δεδομένου ότι γνωρίζουμε για την Τουρκία, εκείνοι που μπορούν να αποσταλούν είναι κυρίως Σύριοι, οι οποίοι απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο προστασίας", δήλωσε η Σταυροπούλου, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία έχει αποφανθεί ότι 2.200 Σύριοι μπορούν να επιστραφούν από την Ελλάδα στην Τουρκία σαν ασφαλή τρίτη χώρα. "Ωστόσο, λόγω αιτήσεων και αιτήσεων ακύρωσης η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό", ανέφερε. Η Σταυροπούλου, η δεύτερη θητεία της οποίας έληξε πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε ότι οι αρχές έχουν παρατηρήσει πτώση στον αριθμό των αφίξεων στις κατηγορίες εκείνες που ουσιαστικά δεν επιστρέφονται στην Τουρκία ή στις χώρες καταγωγής τους. "Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται στα νησιά προέρχονται από χώρες με υψηλά ποσοστά αναγνώρισης προσφυγικού καθεστώτος όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν". Σύμφωνα με τη συμφωνία του Μαρτίου του 2016 που υπογράφηκε από την ΕΕ και την Τουρκία για την εξάλειψη της ροής των μεταναστών στο Αιγαίο, η Τουρκία θα ελάμβανε βοήθεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ταξιδιωτικά ταξίδια στην Ευρώπη για τους Τούρκους πολίτες και ανανεωμένες ενταξιακές συνομιλίες με αντάλλαγμα συμφωνώντας να πάρει πίσω εκείνους (πρόσφυγες) που έρχονταν την Ελλάδα. Ο αργός ρυθμός επιστροφών συχνά οφείλετε στο τεράστιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο της υπηρεσίας Ασύλου, το οποίο η Σταυροπούλου θέτει σε 9.000 περιπτώσεις. "Αν η ροή μεταναστών προς τα νησιά έπεφτε στο μηδέν, πιστεύω ότι η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε δυόμισι μήνες περίπου," είπε. Στην ίδια συνέντευξη, ο Σταυροπούλου σημείωσε αύξηση του αριθμού αιτήσεων ασύλου από Τούρκους υπηκόους. Συνολικά 1.800 Τούρκοι υπήκοοι ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα το 2017.
ekathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου