Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018

Νεαρή φάλαινα φυσητήρας εμφανίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα Ικαρία και Χίο!


Φωτογραφία του χρήστη Archipelagos - Institute of Marine Conservation.

Μία νεαρή φάλαινα φυσητήρας καταγράφηκε στο πλαίσιο της έρευνας του Αρχιπελάγους, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα Ικαρία και Χίο. 
Αυτή η νεαρή φάλαινα, δεν είναι ακόμα ικανή να καταδυθεί σε μεγάλα βάθη και περιμένει στα επιφανειακά νερά, έως ότου οι ενήλικες φάλαινες της κοινωνικής της ομάδας, αναδυθούν από τα 700 μέτρα βάθος όπου συνήθως καταδύονται στη συγκεκριμένη περιοχή. 
Είναι αξιοπερίεργο το πόσα λίγα γνωρίζουμε για τις φάλαινες φυσητήρες, τους γίγαντες των θαλασσών μας, η παρουσία των οποίων αναφέρεται στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα, με τις εντυπωσιακές για την εποχή καταγραφές του Αριστοτέλη.
Εάν δεν γνωρίσουμε τις θάλασσές μας και το μοναδικό τους πλούτο, είναι αδύνατον να τις διαχειριστούμε και να τις προστατέψουμε!
Η έρευνα του πληθυσμού της φάλαινας Φυσητήρα (Physeter macrocephalus) στο Αιγαίο, αποτελεί τομέα προτεραιότητας για το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος. Είναι μία σημαντική έρευνα που εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους- εδώ και 18 και πλέον χρόνια- και φέτος επεκτείνεται με νέες τεχνολογίες και πρωτόκολλα καθώς και με την πολύτιμη συνεργασία διεθνών φορέων. Στόχος αυτής της έρευνας είναι να καλύψει τα σημαντικά κενά γνώσης για αυτά τα μαγευτικά και ιδιαίτερα ευφυή θηλαστικά, αλλά και για τα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτάται η επιβίωσή τους.
arcipelagos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου