Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018

Στον υδροβιότοπο της Αλυκής Σάμου με τα εντυπωσιακά Φλαμίνγκο


Image result for φλαμινγκο σαμοςΔεκάδες πανέμορφα φλαμίνγκο ξεχειμωνιάζουν στον υδροβιότοπο της Αλυκής στην Ψιλή Άμμο δίνοντας ξεχωριστό χρώμα σε μια από τις όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού! 
Τα εντυπωσιακής εμφάνισης ροζ πουλιά έφτασαν στη Σάμο στα τέλη Νοεμβρίου και θα παραμείνουν εκεί μέχρι την άνοιξη, όταν θα «αναχωρήσουν» για τον επόμενο προορισμό τους. Τα φλαμίνγκο ή φοινικόπτερα είναι νομάδες της Μεσογείου και επισκέπτονται το Νησί του Πυθαγόρα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών προκειμένου να ξεκουραστούν από το μεταναστευτικό τους ταξίδι από τον Βορρά στον Νότο. 

 Τα πανέμορφα πουλιά βρίσκουν καταφύγιο και χτίζουν τις φωλιές τους στον υδροβιότοπο της Αλυκής, στην Ψιλή Άμμο (που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, ακριβώς απέναντι και σε μικρή απόσταση από τα Μικρασιατικά παράλια). 
Η συνολική έκταση του υδροβιότοπου είναι 420 στρέμματα, από τα οποία τα 350 είναι η παλιά Αλυκή και τα υπόλοιπα 70 έλος. Κατά τους χειμερινούς μήνες η λίμνη γεμίζει με νερό και αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για τα φλαμίνγκο, αλλά και για περισσότερα από εκατόν είκοσι είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων καστανόπαπιες, νησιωτικές πέρδικες, φιδαετοί, αετογερακίνες, καλαμοκανάδες και μουστακογλάρονα. Εξάλλου, οι γύρω λόφοι είναι γεμάτοι από αμφίβια, ερπετά και θηλαστικά, όπως ποταμοχελώνες, χαμαιλέοντες, οχιές, σαύρες, λαγούς και τσακάλια. 
Ωστόσο οι πιο εντυπωσιακοί επισκέπτες της περιοχής δεν είναι άλλοι από τα φλαμίνγκο, που μαγεύουν χάρη στο εξαιρετικό σομόν χρώμα των φτερών τους αλλά και την κομψή, ψιλόλιγνη σιλουέτα τους, που αγγίζει τα 1,30 εκατοστά. Τα φλαμίνγκο στέκονται στο ένα τους πόδι όταν ξεκουράζονται, ενώ όταν πετούν μοιάζουν με μεγάλο ροζ σύννεφο που κινείται αέρινα πάνω από τις καταπράσινες πλαγιές της Σάμου.

πληροφορίες: espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου