Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019

Σάμος: Λεοντόψαρο – Δηλητηριώδες ψάρι φωτογραφήθηκε από τον Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου


Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες
Λεοντοψαρο ( Lionfish) στην Σαμο . Λιμάνι Κοκκαρίου

Δύο άκρως δηλητηριώδη και δυνητικά θανατηφόρα ψάρια (λεοντόψαρα) βρέθηκαν και φωτογραφήθηκαν από το Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου στην περιοχή της Σάμου και συγκεκριμένα στο λιμάνι Κοκκαρίου και στη θαλάσσια περιοχή του Χοντρού Βουνού βόρεια του νησιού.

Σοβαρές θα μπορούσαν να είναι οι επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και την αλιεία προειδοποιεί η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους κολυμβητές, αφού τα αγκάθια του είναι επικίνδυνα και σε περίπτωση τραυματισμού από αυτά, είναι δυνατόν να προκληθεί οξύς πόνος. 


Τα αγκάθια του λεοντόψαρου είναι άκρως δηλητηριώδη και δυνητικά θανατηφόρα για όποιον τρυπηθεί.

Το λεοντόψαρο ανήκει στις σκορπίνες και η επιστημονική του ονομασία είναι Pterois Miles. Έχει μήκος μέχρι 35 εκ. και προτιμά να τριγυρνά στις θάλασσες τη νύχτα.

Είναι ένα πολύ όμορφο ψάρι με έντονους κόκκινους, κίτρινους, λευκούς και μαύρους χρωματισμούς. Είναι όμως και πολύ επικίνδυνο. 
Όλο του το σώμα καλύπτεται με μυτερά δηλητηριώδη αγκάθια, τα οποία το βοηθούν να αιχμαλωτίζει το θήραμά του.

Δημοφιλές έκθεμα τροπικών ενυδρείων, το δυνητικά θανατηφόρο και άκρως επεκτατικό λεοντόψαρο έχει περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ στη Μεσόγειο και απειλεί με σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα αλλά και την αλιεία, προειδοποιεί διεθνής οργανισμός.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία εκδίδει την επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, αναφέρει ότι επιβεβαίωσε την παρουσία του λεοντόψαρου Pterois miles στην στην Κύπρο και την Τουρκία, απέναντι από το Καστελλόριζο.

Η προειδοποίηση έρχεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για την επέλαση του ξενόφερτου είδους στα νερά της Ρόδου.

Είναι μια ανησυχητική εξέλιξη για κολυμβητές και ψαράδες, καθώς τα αγκάθια του λεοντόψαρου είναι άκρως δηλητηριώδη για όποιον τρυπηθεί και έχουν προκαλέσει θανάτους.

Θαλάσσια απειλή
Το P.miles προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και εθεάθη για πρώτη φορά στη Μεσόγειο στον Κόλπο της Χάιφας στο Ισραήλ το 1991. Τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει η IUCN, το αγκαθωτό ψάρι έχει επεκταθεί «με θεαματικό τρόπο» και στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και την Καραϊβική, όπου πλέον θεωρείται μείζων οικολογική απειλή.

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου